Espoon Kalajärvi

Kalajärvi sijaitsee Pohjois-Espoossa Vihdintien varrella n. 4 km Kehä-III:lta pohjoiseen. Kalajärven alueeseen kuuluvat Odilampi, Metsämaa, Örkinniitty ja Taka-Niipperi. Kalajärven lähialueita ovat Askisto (Vantaa), Lahnus ja Niipperi.


 

Pohjois-Espoon visio haaste

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän käydessä asukasillassa Ruskatalolla syyskuun lopulla, hän pyysi aktiivisia alueen asukkaita ja toimijoita tekemään oman esityksen Pohjois-Espoon kehitysnäkymistä. Tämän "Pohjois-Espoon vision" olisi tarkoitus antaa kaupungin virkamiehille, valituille luottamusmiehille sekä muille alueen kehityksestä vastaaville toimijoille kuva siitä, miten me asukkaat itse koemme asuinalueemme tulevaisuuden ja miten sitä pitäisi kehittää. Visio antaa taustatietoa myös uuden Pohjois-Espoon yleiskaavan suunnittelijoille.

Lähtötilanteen realiteettina on toki se tosiasia, että Espoon isoimmat kehityshankkeet liittyvät radanvarsien aluekeskuksiin metro- ja junaratojen varsille. Tulisiko näin ollen "heittää pyyhe kehään" ja todeta, ettei tänne pohjoiseen mitään uusia asumuksia, palveluita tai infrastruktuuria tulla kehittämään, kun kaikki rahat ja resurssit menevät etelän megalomaanisiin hankkeisiin?

Palveluiden turvaaminen edellyttää kasvua

Kalajärvi-seuran mielestä Pohjois-Espoota ja erityisesti tätä "koillista nurkkaa" voi ja tulisi kehittää. Haluamme varmistaa julkisten palveluiden (terveydenhoito, koulut jne,) pysymisen ja jopa paranemisen alueella sekä luoda uusia mahdollisuuksia yksityisille yrittäjille ja muille kaupallisille palveluille. Näiden toteutuminen edellyttää toki, että saamme alueelle lisää asuk-kaita ja infrastruktuuri tukee kasvua.

Tuumasta toimeen

Kalajärvi-seura tarttui kaupunginjohtajan haasteeseen ja päätti työstää yhdessä alueen toimijoiden ja asukkaiden kanssa "Pohjois-Espoon vision". Perustettuun työryhmään kuuluvat henkilöt edustavat laajasti alueen aktiiveja organisaatioita, harrastusjärjestöjä ja yrityksiä, asukkaita tietenkään unohtamatta. Visio koostuu kolmesta pääsuuntaviivasta; asutus, maankäyttö ja kaavoitusasiat, julkiset ja kaupalliset palvelut sisältäen harrastus- ja virkistysmahdollisuudet sekä liikenneväylien ja -yhteyksien kehittämisen. Visio on rajattu koskemaan maakuntakaavassakin rakentamisen ja kehittämisen alueeksi kuvattua koillista osaa Espoosta eli Kalajärven paikalliskeskusta ja sen lähialueita. Alue rajautuu pääosiltaan Vihdintien ja sen läheisyyteen sekä Kehä III:n muodostamaan kulmaukseen. Harvempaan asuttu luoteinen osa Espoota on rajattu pois tästä tarkastelusta alueen uniikin erämaa ja luonto-ulottuvuuden vuoksi.

Valmista tuli

Työn edistyessä se esiteltiin myös muille lähialueemme asukasyhdistyksille. Mukaan yhteistyöhön ja "allekirjoittajaksi" tuli näin myös Vanhankartanon ja Odilammen omakotiyhdistykset. PE Visio 2040 esitys on nyt valmis ja on tuoreltaan esitelty kaupunginjohtajalle ja mm. Ely-keskukselle. Seuraavaksi tavataan sekä kaupungin virkamiehiä että vaaleilla valittuja luottamushenkilöitä ja muita alueen toimijoita.

PE Visio 2040 -esitys löytyy täältä.


 

Palvelut

Kalajärvi on Pohjois-Espoon palvelukeskus, joka palvelee alueen 10'000 asukasta. Palvelut keskittyvät Kalajärven keskustassa sijaitsevaan ostoskeskukseen, sekä viereiseen Ruskataloon.

Julkiset palvelut

 • Päiväkoti ja esikoulu, ryhmäperhepäiväkoteja
 • Koulu (esikoulu + luokat 1-9)
 • Kirjasto
 • Terveysasema
 • Lastenneuvola
 • Hammaslääkäri
 • Kaupunkitoimisto ja yhteispalvelupiste
 • Seurakuntakeskus

Yksityiset palvelut

 • Ruokakauppa
 • Apteekki
 • Parturi / Kampaamo
 • 2 x Pizzeria
 • Fysikaalinen hoitolaitos / Hierontaa

Yhteydet

Kalajärveltä on hyvät bussiyhteyden sekä Espoon että Helsingin suuntiin.

Bussiyhteydet Kalajärveltä


 

Skeittiparkki
Hiihtolatu

Ulkoilu ja liikunta

 • Pururata ja valaistu hiitolatu, hiihtoreitit Serenaan, Luukkiin, Petikkoon.
 • Tremanskärin pitkospuureitti
 • Kalajärven skeittipuisto Metsämaan urheilukentän yhteydessä
 • Metsämaan urheilukenttä (tekonurmi), tenniskenttä, jääkiekkokaukalo ja luistelukenttä
 • Kalajärven koulun luistelukenttä
 • Kalajärven kuntosali

Kalajärvi Wikipediassa

 

Alueen toimijoita:

Rentola
Kalajärven asukas- ja nuorisotila Rentola tarjoaa puitteet monenlaiselle toiminnalle.
Kalajärven koulun vanhempainyhdistys
Koulun vanhempainyhdistys, joka järjestää mm. vuosittaisen talviriehan.

MLL Pohjois-Espoon paikallisyhdistys (entinen Kalajärven paikallisyhdistys)
Järjestää mm. iltapäiväkerhotoimintaa Kalajärven, Juvanpuiston ja Lahnuksen kouluilla.

Estrada
Espoon musiikki- ja tanssikoulu.

Pohjois-Espoon Ponsi
Paikallinen urheiluseuramme.

Pohjois-Espoon Asukasfoorumi
Kaupungin ja kuntalaisten välinen keskustelufoorumi, löytyy mys Facebookista

Pohjois-Espoon Eläkkeensaajat
Toimintamme tarkoitus on ylläpitää ja kehittää ikäihmisten fyysistä ja henkistä kuntoa ja tarjota piristystä mukavien yhdessäolohetkien parissa.

Pohjois-Espoon Kalahaukat

Vuonna 2012 alueella perustettu partiolippukunta tytöille ja pojille. Löytyy myös Facebookista.

Röylän kalastuskunta
roylankk@gmail.com hallinnoi yhteisiä vesialueita, Kalajärveä, osaa Luukinjärvestä ja osaa Kurkijärvestä.